I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, June 3, 2010

Qunut Nazilah (Ikhtiar kita sebagai tanda keprihatinan dan kasih sayang kepada saudara seagama)

Assalaamulaikumussalam WBT..

Kepada seluruh umat Islam, sama-samalah kita membaca doa Qunut Nazilah dalam setiap solat fardhu sebagai cara sokongan dan bantuan kita kepada konvoi NGO dari seluruh dunia termasuk dari Malaysia yang ditimpa musibah natijah daripada serangan Rejim Zionis ke atas Kapal Konvoi Life Line for Gaza. Tidak dilupakan, bersama-samalah juga kita memohon agar Allah SWT memberi pertolongan kepada saudara-saudara seagama kita yang masih ditindas dan dizalimi di seluruh dunia. Amin.

Berikut Qunut Nazilah yang dipetik dari JAKIM sebagai panduan kita bersama:

Maksudnya “ Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur

Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”
PANDUAN MEMBACA QUNUT NAZILAH

Qunut Nazilah boleh dibaca pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal, iaitu selepas membaca
سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ ، رَبَّنَا وَلَكَ الْحَمْدُ.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:

1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.
2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran
3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazila
Marilah kita menyahut seruan dengan memperbanyakkan berdoa kepada Allah, khususnya mengamalkan qunut nazilah dalam solat kita. Juga sebagai tanda keprihatinan dan kasih sayang kita kepada saudara seagama kita yang ditindas dan dizalimi di seluruh dunia, ibarat cubit paha kanan, paha kiri terasa..

No comments:

Post a Comment

MUHAMMAD TAKIYUDIN SUKERI © 2008. Design by :vio Templates Sponsored by: gold bola